Citronsyra är det vanligaste surhetsreglerande ämnet som används i kroppsvårdsprodukter och livsmedel. I hud- och hårvårdsprodukter används citronsyran för att få fram produkter som har samma pH-värde som vår hud eller för att förbättra produktens hållbarhet på flera olika sätt. Det är även en viktig beståndsdel i badbrus (badbomber). I livsmedel funkar det som surhetsreglerande ämne till sylt, saltkarameller, desserter med mera. Citronsyra finns naturligt i många syrliga frukter och bär, speciellt i citroner och lime, ur vilka citronsyran kan utvinnas – med detta görs inte längre! Citronsyra framställs numera via en typ av fermentering där socker, glukossirap omvandlas till citronsyra. En viktig del av fermenteringen är tillsats av mikroorganismen Aspergillus niger (en mögelsvamp). Det är den som startar processen från socker till citronsyra. Efter fermenteringen separeras mycelium från Aspergillus niger från citronsyran och den renas med hjälp av kol. Sedan kristalliseras, torkas och packas den rena citronsyran. Inga lösningsmedel används i denna process såsom benzen, propylenglykol, hexan, etanol m.fl.