Örtagubbens ekologiska kardborrerot består av torkad och skuren rot från örten. Kardborrerot är en ganska stor ört med en rund och taggig blomkorg. Blomman är rödlila, rörformad och alla blommor är tvåkönade. Bladen på kardborren är stora och breda men utan taggar och växten är släkt med kronärtskocka. Både blad och rot har använts traditionellt i många kulturer för att bota och mota allehanda åkommor. Kardborrerot är rik på kalcium, klorogensyra, flavonoider, järn, inulin, lakton, polyacetylenes, kalium, harts, garvsyra och taraxosterol. Klorogensyra är samma ämne som finns i gröna kaffebönor och flavonoider är en kemisk förening som är verksam som antioxidanter. Inulin är en hårdsmält kolhydrat som vi människor inte kan bryta ner och därför påverkar den inte vårt blodsocker. Däremot så fungerar inulin som föda för nyttiga tarmbakterier. Tillredning: Häll 2,5 dl kokande vatten över 1-2 tsk kardborrerot, låt dra i 5-10 minuter. OBS! Bör inte konsumeras under graviditet. Tar du läkemedel, kontakta läkare innan användning!